Συνοπτικές Πληροφορίες
Μέθοδος μάθησης: Μεικτή εκπαίδευση (blended learning)
Θεματική Ενότητα: Υγεία και Πρόνοια, Φυσικοθεραπεία
Γλώσσες Διδασκαλίας: Ελληνικά
Διδακτικές Ενότητες: 3
Διάρκεια: 80 ώρες – 3 μήνες, 12 εβδομάδες
Μονάδες ECTs: 3.5
Κόστος συμμετοχής: 780 € – εκπτώσεις για ειδικές κατηγορίες!
Λεπτομέρειες
Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει το Επίπεδο Ι του δια βίου προγράμματος «Δυσλειτουργίες πυελικού εδάφους και Φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση» του Παν/μίου Πατρών και θέλουν περαιτέρω εξειδίκευση στο νέο-απαπτυσσόμενο αυτό πεδίο της Φυσικοθεραπείας στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αναφέρεται σε:
- Αποφοίτους Τμημάτων Φυσικοθεραπείας Ελληνικών Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
- Αποφοίτους ομοταγών Τμημάτων Φυσικοθεραπείας Αλλοδαπής με αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών (ΔΟΑΤΑΠ).
Επιπλέον, για την παρακολούθηση του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι χρειάζεται να έχουν:
- Πρόσβαση στο Διαδίκτυο για την παρακολούθηση του προγράμματος.
- Κατοχή προσωπικού e-mail για επικοινωνία με τους διδάσκοντες.
- Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών για τη διαχείριση της πλατφόρμας του προγράμματος.
Σκοπός του προγράμματος είναι η απόκτηση επαρκών γνώσεων και κλινικών δεξιοτήτων για την αξιολόγηση πυελικών δυσλειτουργιών στη γυναίκα και την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης τέτοιων δυσλειτουργιών. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ως σκοπό την εμβάθυνση και επικαιροποίηση των γνώσεων των φυσικοθεραπευτών σχετικά με τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα για την φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση και αντιμετώπιση δυσλειτουργιών του πυελικού εδάφους, με έμφαση στην κλινική αξιολόγηση και διαχείριση δυσλειτουργιών πυελικού εδάφους.
Απώτερος στόχος είναι η απόκτηση νέων κλινικών δεξιοτήτων και γνώσεων σχετικά με την φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση και την ενδεδειγμένη θεραπευτική προσέγγιση που πρέπει να ακολουθηθεί μέσα από την εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων επανεκπαίδευσης των μυών του πυελικού εδάφους στις γυναίκες.
Στην ανάπτυξη του προγράμματος, και εφόσον οι εκπαιδευόμενοι έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς το Επίπεδο Ι και κατέχουν τις βασικές γνώσεις ανατομίας & φυσιολογίας του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, παθολογίας, κλινικής διάγνωσης και τεκμηριωμένης διαχείρισης των δυσλειτουργιών του πυελικού εδάφους, εδώ θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη του κλινικού συλλογισμού (clinical reasoning) και των απαραίτητων κλινικών δεξιοτήτων για την φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση, και την εφαρμογή κλινικών πρωτοκόλλων φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης για τις δυσλειτουργίες των μυών του πυελικού εδάφους. Θα απαντηθούν ερωτήματα για κάθε δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους χωριστά, για το ποιες είναι οι παράμετροι αξιολόγησης τους, το πότε χρειάζονται φυσικοθεραπευτική παρέμβαση και ποιο τεκμηριωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης ενδείκνυται συγκεκριμένα. Επιπλέον, θα δοθεί έμφαση στην αποκατάσταση των μυών του πυελικού εδάφους μέσω ηλεκτρομυογραφικής αξιολόγησης και ανατροφοδότησης των μυών αυτών.
Οι εκπαιδευόμενοι, με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος θα πρέπει να:
- Κατέχουν επαρκείς γνώσεις ανατομίας, φυσιολογίας και γενικότερης λειτουργίας του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος που χρειάζεται ένας φυσικοθεραπευτής για να μπορεί να προσεγγίσει κλινικά γυναίκες με δυσλειτουργίες στους μύες του πυελικού εδάφους.
- Γνωρίζουν την κλινική εικόνα, τη διάγνωση και διαχείριση μιας σειράς από δυσλειτουργίες που επηρεάζουν/εμπλέκουν τους μύες του πυελικού εδάφους στην γυναίκα.
- Γνωρίζουν τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα για την φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση και αντιμετώπιση δυσλειτουργιών του πυελικού εδάφους.
- Αποκτήσουν επάρκεια και ευαισθησία στην προσέγγιση που πρέπει να έχουν κατά την φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση του πυελικού εδάφους στη γυναίκα, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους κανόνες υγιεινής και διακριτικότητας.
- Αποκτήσουν κλινικές δεξιότητες αξιολόγησης των μυών του πυελικού εδάφους. Συγκεκριμένα να είναι σε θέση να αξιολογήσουν κλινικά τους μύες του πυελικού εδάφους χρησιμοποιώντας έγκυρα μέσα αξιολόγησης (όπως έιναι το Perfect Assessment Scheme).
- Αποκτήσουν κλινικές δεξιότητες στην επανεκπαίδευση των μυών πυελικού εδάφους και να μπορούν να εφαρμόσουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα με ασφάλεια.
- Είναι σε θέση (βάσει της κλινικής τους αξιολόγησης) να συνταγογραφήσουν θεραπευτικά πρωτόκολλα ασκήσεων και να μπορούν να ελέγξουν την αποτελεσματικότητά τους.
- Αποκτήσουν κλινικές δεξιότητες στην εφαρμογή του biofeedback στους μύες του πυελικού εδάφους (εφαρμογή αξιολόγησης και θεραπείας).
- Μπορούν να συμβουλέψουν με ασφάλεια τη γυναίκα με προβλήματα πυελικού εδάφους και να την καθοδηγήσουν στην καλύτερη διαχείριση του προβλήματός της.
- Γνωρίζουν την εφαρμογή του ηλεκτρικού ερεθισμού στους μύες του πυελικού εδάφους.
Το πρόγραμμα αποτελείται από 3 Θεματικές Ενότητες ως ακολούθως:
Περιγραφή Θεματικής Ενότητας
|
Θεματική υποενότητα
|
Ώρες | Πιστωτικές μονάδες (ECTS) |
Υπεύθυνος εκαπιδευτής |
1. Κλινική αξιολόγηση του πυελικού εδάφους και μέθοδοι αποκατάστασης
|
§ Ανατομία, φυσιολογία, νευροφυσιολογία κατώτερου ουροποιητικού
§ Θέματα δεοντολογίας και βιοηθικής § Αξιολόγηση πυελικού εδάφους (θεωρία & πρακτική εξάσκηση) § Πρακτική εξάσκηση στο ‘The PERFECT Scheme’ § Επανεκπαίδευση μυών πυελικού εδάφους (πρακτική εφαρμογή πρωτοκόλλων άσκησης για ακράτεια ούρων) § Biofeedback, ηλεκτρικός ερεθισμός (θεωρία & πρακτική εξάσκηση) § Διαχείριση άλλων προβλημάτων πυελικού (νευρολογικοί ασθενείς, προπτώσεις, χρόνιος πυελικός πόνος κτλ.) § Κλινική αξιολόγηση εκπαιδευόμενων § Case studies /προβλήματα /διαχείριση § Προσέγγιση άλλων θεμάτων (διάσταση ορθών κοιλιακών κτλ.) |
24 (δια ζώσης)
|
1,0 | Μπίλλη Ευδ. /Κωνσταντινίδου Ελ. |
2 . Εφαρμογή κλινικής αξιολόγησης και φυσικοθραπείας δυσλειτουργιών πυελικού εδάφους
|
§ Φυσικοθεραπευτικές οδηγίες κλινικής διαχείρισης δυσλειτουργιών πυελικού εδάφους
§ Ιατρική πληροφόρηση (φαρμακολογία, εξετάσεις, απεικονιστικά κτλ.) § Παρακολούθηση /συμβουλευτική κλινικών περιστατικών διαχείρισης από τους εκπαιδευόμενους (ασύγχρονη εποπτεία/παρακολούθηση) |
50 (ασύγχρονης διδασκαλίας) |
2,0 |
Μπίλλη Ευδ. |
3 . Παρουσίαση κλινικών περιστατικών
|
§ Παρουσίαση & διαχείριση πραγματικών κλινικών περιστατικών
§ Συζήτηση /αξιολόγηση από εκπαιδευτές |
6 (σύγχρονης διδασκαλίας) |
0,5 |
Μπίλλη Ευδ. /Κωνσταντινίδου Ελ. |
Σύνολο |
|
80 | 3,5 |
|
Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 12 εβδομάδες (3 μήνες), αντιστοιχώντας σε 80 ώρες εκπαίδευσης. Είναι μεικτού ή υβριδικού τύπου (blended learning) και βασίζεται σε συνδυασμό δια ζώσης διδασκαλίας, σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, περιλαμβάνοντας 3 Θεματικές Ενότητες. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
- 24 διδακτικές ώρες (ενός τριημέρου) δια ζώσης (Ενότητα 1). To κομμάτι αυτό, το οποίο έχει και μεγάλη βαρύτητα, περιλαμβάνει κλινική και πρακτική άσκηση από όλους τους εκπαιδευόμενους και διαδραστικές εργαστηριακές συνεδρίες στο Εργαστήριο Κλινικής Φυσικοθεραπείας και Έρευνας ή σε άλλους εργαστηριακούς χώρους του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου.
- 50 διδακτικές ώρες (Ενότητα 2) πραγματοποιούνται με ασύγχρονη τηλεκπαίδευση και αφορούν αφενός τη μελέτη του εκπαιδευτικού υλικού, και αφετέρου την φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση και προσέγγιση κλινικών περιστατικών με δυσλειτουργίες πυελικού εδάφους (όπου παροτρύνεται η εφαρμογή των κλινικών δεξιοτήτων που διδάχτηκαν και εφάρμοσαν οι εκπαιδευόμενοι στην Ενότητα 1)
- 6 διδακτικές ώρες (Ενότητα 3) πραγματοποιούνται με σύγχρονη τηλεκπαίδευση (2 διαδικτυακές συνεδρίες /διαλέξεις /παρουσιάσεις διάρκειας 3 ωρών η καθεμία).
Στον παρακάτω πίνακα συνοψίζονται οι μέθοδοι διδασκαλίας με τις αντίστοιχες ώρες τους.
Διάρκεια (ώρες) |
Συνολική Διάρκεια (εβδομάδες ή μήνες) |
|||
Ασύγχρονη Εκπαίδευση |
Σύγχρονη Εκπαίδευση | Διά Ζώσης Εκπαίδευση |
Συνολική Διάρκεια |
|
50 ώρες |
6 ώρες |
24 ώρες |
80 ώρες |
3 μήνες |
Καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι έχουν δυνατότητα επικοινωνίας με τους εκπαιδευτές για την υποστήριξη της μελέτης τους.
Σημειώνεται ότι για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτούνται: (α) η κατοχή προσωπικού λογαριασμού e-mail και, (β) η δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο και σύνδεσης με την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης.
1. Μέθοδοι Αξιολόγησης, Εξέτασης και Βαθμολόγησης
Οι μέθοδοι αξιολόγησης, εξέτασης και βαθμολόγησης που χρησιμοποιούνται για κάθε εκπαιδευόμενο, περιλαμβάνουν τα εξής:
- 1η Θεματική Ενότητα (δια ζώσης)- Επίδειξη/παρουσίαση/εξέταση συγκεκριμένων κλινικών δεξιοτήτων από τη δια ζώσης/πρακτική εξάσκηση (60% βαρύτητας)
- 2η Θεματική Ενότητα (ασύγχρονη)- Συμμετοχή σε εποπτευόμενη αξιολόγηση κλινικού περιστατικού (20% βαρύτητας). Αξιολογείται κατά κύριο λόγο η συνέπεια εφαρμογής των κλινικών δεξιοτήτων που κατακτήθηκαν στην 1η ενότητα, ο επαρκής κλινικός συλλογισμός και η κλινική αντίληψη και προσέγγιση του εκπαιδευόμενου, καθώς και η γενικότερη συνεργασία με τον/τους αξιολογητή/ές
- 3η Θεματική Ενότητα (σύγχρονη) – Θεραπευτική προσέγγιση & παρουσίαση κλινικού περιστατικού (υπό μορφή προφορικής παρουσίασης), στα πλαίσια της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης (20%)
Και για τα τρία σκέλη της εξέτασης (κάθε μία από τις τρεις θεματικές ενότητες), η κλίμακα αξιολόγησης είναι από 0 έως 10 με προβιβάσιμο βαθμό ≥ 5 και με άριστα το 10.
Συγκεντρωτικά, για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ως προς το εκπαιδευτικό μέρος, θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Παρακολούθηση της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, συνολικής διάρκειας 6 διδακτικών ωρών.
- Παρακολούθηση των δια ζώσης συναντήσεων, συνολικής διάρκειας 24 διδακτικών ωρών.
- Επιτυχής ολοκλήρωση και επαρκής κλινική εφαρμογή του συνόλου των πρακτικών ασκήσεων, με βάση τις οποίες πιστοποιείται η απόκληση των κλινικών δεξιοτήτων στις οποίες εκπαιδεύτηκαν κατά τις δια ζώσης συναντήσεις του προγράμματος.
- Φυσικοθεραπευτική παρακολούθηση τουλάχιστον ενός κλινικού περιστατικού (υπό εποτεία) που εμπίπτει στο αντικείμενο του προγράμματος
- Εκπόνηση των εργασιών (παρουσίαση κλινικού περιστατικού), με βάση τις οποίες πιστοποιείται η εξ αποστάσεως μελέτη και εμπέδωση του εκπαιδευτικού υλικού.
Σημειώνεται ότι όλα τα προγράμματα αξιολογούνται από ομάδα αξιολογητών.
-
Μπίλλη Ευδοκία, Καθηγήτρια Φυσικοθεραπείας, Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Σχολη Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας, Πανεπιστήμιο Πατρών – Aκαδημαϊκά Υπεύθυνος Προγράμματος
-
Λαμπροπούλου Σοφία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσικοθεραπείας, Πανεπιστημίου Πατρών
-
Γιαννίτσας Κωνσταντίνος, Αναπλ. Καθηγητής Ουρολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών
-
Κωνσταντινίδου Ελένη, ΡΤ, MSc, PhD, Φυσικοθεραπεύτρια και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
-
Παπανικολάου Δήμητρα-Τάνια, ΡΤ, MSc, Φυσικοθεραπεύτρια, Υποψήφια Διδάκτορας του Τμήματος Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών
-
Σκούρα Αναστασία, ΡΤ, MSc, Φυσικοθεραπεύτρια, Υποψήφια Διδάκτωρ του Tμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών
Στο πρόγραμμα αυτό προβλέπεται να συμμετέχουν κατά ανώτατο όριο περίπου 20 εκπαιδευόμενοι, ενώ θα γίνει πρόβλεψη να τρέχει το πρόγραμμα με κατ’ ελάχιστον αριθμό 15 ατόμων.
Η συμμετοχή των εκπαιδευόμενων στο κόστος φοίτησης είναι 780.€. Η πληρωμή των τελών φοίτησης γίνεται είτε σε δύο δόσεις, μία πριν την έναρξη του προγράμματος και μία στο μέσο του προγράμματος, είτε με εφάπαξ καταβολή πριν την έναρξη του προγράμματος.
Η καταβολή του εκάστοτε ποσού γίνεται με κατάθεση στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών και στην αιτιολογία της κατάθεσης πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά το επίθετο και το όνομα του συμμετέχοντα.
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
Αρ. Λογαριασμού 22954000232 (IBAN GR60 0110 2290 0000 2295 4000 232)
Σημείωση: α) Τυχόν έξοδα διατραπεζικών συναλλαγών βαρύνουν τον/την συμμετέχοντα/ουσα, β) Η απόδειξη της κάθε κατάθεσης, θα πρέπει να αποστελλεται στο e-mail του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Πανεπιστημίου Πατρών: kedivim@upatras.gr
*Το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Πατρών, στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει, προσφέρει έκπτωση επί των τελών συμμετοχής σε ειδικές κατηγορίες εκπαιδευομένων, όπως π.χ. σε προπτυχιακούς/μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Πανεπιστημίου Πατρών, σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, κλπ.
Το κόστος σε αυτήν την περίπτωση διαμορφώνεται στα 660€ (έκπτωση 15%).
- Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής του καταρτιζόμενου στο Πρόγραμμα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. παρακρατά το 50% της αρχικής κατάθεσης εάν η ακύρωση γίνει μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες από την έναρξη του Προγράμματος. Εάν η ακύρωση γίνει μετά από το διάστημα αυτό παρακρατείται όλη η κατάθεση.
- Συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής
- Καταβάλετε το ποσό πληρωμής
- Μετά την κατάθεσή σας παρακαλώ στείλτε ηλεκτρονικά στο e-mail: kedivim@upatras.gr
α) Αντίγραφο ή φωτογραφία της απόδειξης της κατάθεσης
β) Σε περίπτωση που θέλετε να εγγραφείτε επωφελούμενοι την εκπτωτική πολιτική, παρακαλούμε αποστείλετε και το αντίστοιχο αποδεικτικό έγγραφο.
Οι εγγραφές είναι ανοικτές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.