male-avatar
Αναπληρωτής Καθηγητής, Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης – Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ

Σύντομη Περιγραφή

Ο Ευάγγελος Οικονόμου αποφοίτησε από την Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1999. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ στον τομέα της Μικροβιολογίας το 2006 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει μετεκπαιδευτεί στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, στο Central Public Health Laboratory Service (UK) και στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Από το 2013 εργάζεται στο Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης – Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ στο οποίο υπηρετεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 45 άρθρων σε διεθνή περιοδικά με κριτές, 5 κεφάλαια σε διεθνείς τόμους και 27 ανακοινώσεις σε συνέδρια. Οι αναφορές στις δημοσιεύσεις του είναι περισσότερες από 1200 αναφορές με h-factor = 19, που αποκτήθηκαν κυρίως από τις δημοσιεύσεις του σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή. Έχει διατελέσει εξωτερικός αξιολογητής σε 7 διεθνή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα. Σήμερα υπηρετεί ως επιστημονικός συντάκτης σε διεθνές περιοδικό με κριτές, έχει διατελέσει προσκεκλημένος συντάκτης σε ειδικά τεύχη πέντε διεθνών περιοδικών με κριτές και κριτής σε περισσότερα από 40 διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Επιβλέπει δύο διδακτορικές διατριβές, ενώ έχει επιβλέψει πέντε μεταπτυχιακές διατριβές και έξι διατριβές και έχει συμμετάσχει σε μία συμβουλευτική επιτροπή διδακτορικής διατριβής, τρεις εξεταστικές επιτροπές διδακτορικών διατριβών και σε οκτώ εξεταστικές επιτροπές μεταπτυχιακών διατριβών. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την υγιεινή του κρέατος και των αλιευμάτων με έμφαση στον έλεγχο των τροφιμογενών παθογόνων και τη μικροβιακή αντοχή.

Ο κ. Οικονόμου έχει ασχοληθεί με την υγεία στη διεπαφή μεταξύ των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος. Αρχικά ασχολήθηκε με ζωονοσογόνα παράσιτα που ενδιαφέρουν τη δημόσια υγεία (Cryptosporidium spp. και Giardia spp.). Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τις μικροβιακές τοξίνες που παράγονται στα αλιεύματα και μελέτησε τη συμμετοχή βακτηρίων διαφορετικής προέλευσης στο δυνατότητα παραγωγής μικροβιακών τοξινών. Έχει ασχοληθεί με την παρουσία τροφιμογενών παθογόνων στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του νερού, και τις πιθανές επιπτώσεις της μόλυνσης στη δημόσια υγεία. Τη τελευταία δεκαετία ασχολείται με τη μικροβιακή αντοχή στα τροφιμογενή παθογόνα, όπως με τους ανθεκτικούς στη βανκομυκίνη Enterococcus και τα ESBL Enterobacteriaceae, όπως φαίνεται από τις πρόσφατες δημοσιεύσεις του. Απώτερη επιδίωξή του είναι ο χαρακτηρισμός των οδών μετάδοσης μεταξύ τροφιμογενών παθογόνων που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία υπό το πρίσμα της Ενιαίας Υγείας.