Συνοπτικές Πληροφορίες

Μέθοδος μάθησης: Eξ αποστάσεως, Ασύγχρονη εκπαίδευση, Σύγχρονη εκπαίδευση

Θεματική Ενότητα: Φυσικές Επιστήμες, Μαθηματικά και Στατιστική

Γλώσσες Διδασκαλίας: Ελληνικά

Διδακτικές Ενότητες: 10

Διάρκεια: 380 ώρες – 20 εβδομάδες

Μονάδες ECTs: 16

Κόστος συμμετοχής: 480 €   – εκπτώσεις για ειδικές κατηγορίες!

Λεπτομέρειες

Το πρόγραμμα απευθύνεται:

  • Σε εργαζομένους στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς και σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.
  • Πτυχιούχοι Τμημάτων Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων, Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων, Χημείας, Βιολογίας και άλλων συναφών ειδικοτήτων από ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής.
  • Υποψήφιοι μπορούν να είναι επίσης και τελειόφοιτοι φοιτητές, συναφούς αντικειμένου, οι οποίοι θα έχουν περατώσει επιτυχώς τις προπτυχιακές τους σπουδές πριν από τη λήξη των εγγραφών στο πρόγραμμα.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά

  • Αντίγραφο πτυχίου ή αναγνώριση ΔΟΑΤΑΠ

 

 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Τα προαπαιτούμενα για την παρακολούθηση του Προγράμματος από τους εκπαιδευόμενους είναι:

  • Πρόσβαση στο Διαδίκτυο για την παρακολούθηση του προγράμματος.
  • Κατοχή προσωπικού email για επικοινωνία με τους διδάσκοντες.
  • Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών για τη διαχείριση της πλατφόρμας του προγράμματος.

Σκοπός του προγράμματος είναι η εισαγωγή στην ανάλυση πιθανών κινδύνων (μικροβιολογικών, χημικών, φυσικών) στην βιομηχανία τροφίμων, με στόχο τον έλεγχο της ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων , καθώς και τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου.

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:

Να εκπαιδεύσει τους εργαζομένους/στελέχη της βιομηχανίας τροφίμων ώστε να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στους πιθανούς κίνδυνους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, σε τρόφιμα αλλά και σε ύδατα καθώς και να επιμορφώσει το προσωπικό που ήδη στελεχώνει γραμμές παραγωγής, συσκευαστήρια, σουπερμάρκετ, εργοστάσια κ.α.

Να αυξήσει τις ικανότητες και δυνατότητες των υπευθύνων ποιοτικού ελέγχου και των αναλυτών που θα το παρακολουθήσουν, για επιτυχή εφαρμογή των πρακτικών με σκοπό την ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων και των υδάτων.

Να αποκτήσουν γνώσεις σε νομοθεσίες της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τα τρόφιμα και τα ύδατα.

Να εφοδιάσει τα στελέχη αυτά με εξειδικευμένες γνώσεις, αναλυτικές ικανότητες και δεξιότητες, ώστε να μπορούν να δίνουν κατάλληλες και πρακτικές λύσεις στα πολύπλοκα προβλήματα της ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων και υδάτων, να σχεδιάζουν τις  βέλτιστες πρακτικές οι οποίες προάγουν την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της παραγωγής για βέλτιστη αποτελεσματικότητα, αλλά και να αναπτύξουν ηγετικό ρόλο στην προώθηση και στην αποτελεσματική υλοποίηση των πρακτικών αυτών.

Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση τα θεματικά πεδία του προγράμματος θα αποτελούνται από αυτά που υπηρετεί και θεραπεύει το Πανεπιστήμιο Πατρών και από πεδία γενικότερου επιστημονικού ενδιαφέροντος στο χώρο της Διά Βίου Μάθησης.

 

A/A

Θεματική Ενότητα Ώρες ECTS Διδάσκοντες
1 Εισαγωγή στις Έννοιες «Ποιότητα» και «Ασφάλεια» Τροφίμων και Υδάτων 38 ΩΡΕΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ 2 ΩΡΕΣ ΣΥΧΡΟΝΗ 0,5

ΒΑΝΤΑΡΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

2

Εισαγωγή στη  Νομοθεσία 38 ΩΡΕΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ 2 ΩΡΕΣ ΣΥΧΡΟΝΗ 1,0

ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

3

Εισαγωγή στην Ανάλυση Κινδύνων 38 ΩΡΕΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ 2 ΩΡΕΣ ΣΥΧΡΟΝΗ 1,0 ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

4

Εισαγωγή στη Εκτίμηση Κινδύνου 38 ΩΡΕΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ 2 ΩΡΕΣ ΣΥΧΡΟΝΗ 1,0

ΒΑΝΤΑΡΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

5 Εισαγωγή στην Διαχείριση  Κινδύνου (Risk Management) 38 ΩΡΕΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ 2 ΩΡΕΣ ΣΥΧΡΟΝΗ 1,5

ΧΑΤΖΗΠΡΟΔΡΟΜΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

6

Εισαγωγή στην Επικοινωνιακή Πολιτική  Κινδύνου (Risk Communication) 38 ΩΡΕΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ 2 ΩΡΕΣ ΣΥΧΡΟΝΗ 1,0

ΒΑΝΤΑΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

7

Συστήματα Ποιότητας και  Ασφάλειας Τροφίμων και Υδάτων 38 ΩΡΕΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ 2 ΩΡΕΣ ΣΥΧΡΟΝΗ 1,0

ΚΟΤΣΙΡΗ ΖΩΗ

8

Εφαρμογή Risk Management

System

38 ΩΡΕΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ 2 ΩΡΕΣ ΣΥΧΡΟΝΗ 1,0 ΒΑΝΤΑΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
9 Νέες τεχνολογίες στην εκτίμηση και αξιολόγηση κινδύνων 38 ΩΡΕΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ 2 ΩΡΕΣ ΣΥΧΡΟΝΗ 1,0

ΚΟΤΣΙΡΗ ΖΩΗ

10

Σύγχρονες και καινοτόμες πρακτικές παγκοσμίως 18 ΩΡΕΣ ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ 2 ΩΡΕΣ ΣΥΧΡΟΝΗ 1,0

ΦΩΚΑΣ ΡΑΦΑΗΛ

 

ΣΥΝΟΛΟ

380

12,0

 

 

 

Διάρκεια (ώρες)

Συνολική Διάρκεια

(ώρες)

Συνολική Διάρκεια

(εβδομάδες)

Ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση

Σύγχρονη Τηλεκπαίδευση

 360 ώρες 20 ώρες 380 ώρες

20 εβδομάδες

 

 

Δραστηριότητα

Φόρτος Εργασίας
Διαλέξεις

(2 ώρες σύγχρονη ανά θεματική ενότητα x 10 θεματικές          ενότητες)

 

20 ώρες

·       Ώρες μελέτης

·       Υλοποίηση και παρουσίαση ερευνητικών εργασιών  (projects)

·       Επίλυση quizzes

·       Ανάπτυξη δεξιοτήτων

·       Ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών  με τη χρήση και των τεχνολογιών αιχμής

·       Προετοιμασία για τις τελικές εξετάσεις

 

 

 

360 ώρες

Σύνολο Μαθήματος

380 ώρες

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι έχουν δυνατότητα επικοινωνίας με τους εκπαιδευτές για την υποστήριξη της μελέτης τους.

Σημειώνεται ότι για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτούνται: (α) η κατοχή προσωπικού λογαριασμού e-mail και, (β) η δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο και σύνδεσης με την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης.

 

Σε κάθε θεματική ενότητα θα υπάρχει μέθοδος αξιολόγησης των εκπαιδευομένων (ασκήσεις, quiz, εργασίες), ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο επιτεύχθηκαν τα μαθησιακά αποτελέσματα. Ο εκπαιδευόμενος, αφού ολοκληρώσει τη μελέτη της εκάστοτε διδακτικής ενότητας, καλείται να υποβάλει ηλεκτρονικά, το αντίστοιχο τεστ αξιολόγησης. Τα τεστ μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ερωτήσεις αντιστοίχισης ορθών απαντήσεων,
  • πολλαπλής επιλογής,
  • αληθούς/ψευδούς δήλωσης,
  • upload,

όπου ο εκπαιδευόμενος θα πρέπει να διατυπώσει και να επισυνάψει την απάντησή του.

Η θεματική ενότητα μπορεί να συνοδεύεται από τελική εργασία, η οποία διατίθεται κατά την ολοκλήρωση της θεματικής ενότητας (εφόσον το απαιτεί η φύση της θεματικής ενότητας) και αφορά το σύνολο της διδακτέας ύλης. Η αξιολόγηση της επίδοσης σε όλες τις  ενότητες αποτυπώνεται με τη βαθμολογική κλίμακα των αριθμών από μηδέν (0) έως δέκα (10). Η επιτυχής ολοκλήρωση μιας ενότητας προϋποθέτει αξιολόγηση κατ’ ελάχιστο με το βαθμό πέντε (5), ο οποίος αποτελεί τη βάση επιτυχίας.

Στους εκπαιδευόμενους που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα χορηγείται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης του προγράμματος, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Να έχουν παρακολουθήσει και να έχουν εξετασθεί επιτυχώς (βαθμός μεγαλύτερος ή ίσος του 5) σε όλες τις θεματικές ενότητες είτε με γραπτές ή προφορικές εξετάσεις, εκπόνηση εργασιών ή συνδυασμό των ανωτέρω. Αν κάποιος εκπαιδευόμενος αξιολογηθεί με βαθμό μικρότερο του 5, τότε σε εύλογο χρονικό διάστημα θα αξιολογηθεί πάλι με διαφορετική μέθοδο από την αρχική (πχ προφορικώς ή εργασία).
  2. Οι εκπαιδευόμενοι να έχουν αποπληρώσει το σύνολο του τέλους συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

 

Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος (εκπαιδευτές, εκπαιδευόμενοι, ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)

Για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν ηλεκτρονικά ανώνυμα ερωτηματολόγια για τους εκπαιδευόμενους και για τους εκπαιδευτές. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα ληφθούν υπόψη για τη σύνταξη της τελικής έκθεσης του προγράμματος καθώς και στην αναμόρφωση και αναθεώρηση του προγράμματος.

  • Βανταράκης Απόστολος, Καθηγητής Υγιεινής, Εργ. Υγιεινής-Τμήμα Ιατρικής-Παν/μιο Πατρών – Aκαδημαϊκά Υπεύθυνος Προγράμματος

  • Λεοτσινίδης Μιχάλης, Καθηγητής Υγιεινής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών

  • Βανταράκης Γεώργιος, Γεωπόνος ΤΕ Msc Ποιότητα και Aσφάλεια Τροφίμων και Περιβαλλοντική Υγιεινή, Υπ Διδάκτωρ στο Τμήμα Επιστήμης Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

  • Κοτσίρη Ζωή, Διδάκτορας Εργαστηρίου Υγιεινής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πατρών

  • Ανδρίτσος Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής Ασφάλειας Τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών

  • Χατζηπροδρομίδου Ιωάννα, Ε.ΔΙ.Π., Σχολή Επιστημών Υγείας, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

  • Φωκάς Ραφαήλ, Υποψήφιος Διδάκτορας Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών

Ο ελάχιστος αριθμός εγγεγραμμένων είναι 50 εγγεγραμμένοι ανά κύκλο. Το ύψος των τελών εγγραφής και οι εκπτώσεις φαίνονται στον παρακάτω πίνακα και θα καταβάλλονται σε τρεις ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται με την εγγραφή και η δεύτερη και τρίτη δόση πριν από την έναρξη της αντίστοιχης ενότητας.

Η καταβολή του εκάστοτε ποσού γίνεται με κατάθεση στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών και στην αιτιολογία της κατάθεσης πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά, το επίθετο και το όνομα του συμμετέχοντα.

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Αρ. Λογαριασμού 22954000232 (IBAN GR60 0110 2290 0000 2295 4000 232)

Σημείωση:       α) Τυχόν έξοδα διατραπεζικών συναλλαγών βαρύνουν τον/την συμμετέχοντα/ουσα, β) Η απόδειξη της κάθε κατάθεσης, θα πρέπει να αποστελλεται στο e-mail του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Πανεπιστημίου Πατρών: kedivim@upatras.gr

Το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Πατρών, στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής   που εφαρμόζει, προσφέρει έκπτωση επί των τελών συμμετοχής σε ειδικές κατηγορίες εκπαιδευομένων, όπως π.χ. σε προπτυχιακούς/μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Πανεπιστημίου Πατρών, σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες,  κλπ.

Κανονικό τέλος           480 ευρώ

Τέλος με έκπτωση      300 ευρώ

Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής του καταρτιζόμενου στο Πρόγραμμα,  παρακρατείται το 50% της αρχικής κατάθεσης εάν η ακύρωση γίνει μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες από την έναρξη του Προγράμματος. Εάν η ακύρωση γίνει μετά από το διάστημα αυτό, παρακρατείται όλη η κατάθεση.

  1. Συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής
  2. Καταβάλετε το ποσό πληρωμής
  3. Μετά την κατάθεσή σας παρακαλώ στείλτε ηλεκτρονικά στο e-mail: kedivim@upatras.gr

α) Αντίγραφο ή φωτογραφία της απόδειξης της κατάθεσης

β) Σε περίπτωση που θέλετε να εγγραφείτε επωφελούμενοι την εκπτωτική πολιτική, παρακαλούμε αποστείλετε και το αντίστοιχο αποδεικτικό έγγραφο.

Οι εγγραφές είναι ανοικτές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

2024-06-14T09:43:26+03:00