εικονα προγράμματος - Εκπαίδευση στην Επείγουσα Ιατρική για το Προσωπικό Μονάδων Υγείας

Συνοπτικές Πληροφορίες

Μέθοδος μάθησης: Δια ζώσης εκπαίδευση

Θεματική Ενότητα: Υγεία και Πρόνοια

Γλώσσες Διδασκαλίας: Ελληνικά

Διδακτικές Ενότητες: 6

Διάρκεια: 40 ώρες – 3 τρόποι υλοποίησης

Κόστος συμμετοχής: 525 €   – εκπτώσεις για ειδικές κατηγορίες!

Λεπτομέρειες

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε προσωπικό κλάδων υγείας, οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στα διάφορα επίπεδα περίθαλψης, αλλά και σε προσωπικό που δύναται να συνεισφέρει σε περιπτώσεις επείγουσας ιατρικής.

Πιο συγκεκριμένα απευθύνεται σε:

  • Ιατρούς,
  • Νοσηλευτές,
  • Διασώστες ΕΚΑΒ,
  • Εθελοντές διασώστες,
  • Σχολικούς νοσοκόμους,
  • Διοικητικό προσωπικό.

Δεν υπάρχει περιορισμός στα προσόντα των ενδιαφερομένων σε πρότερες γνώσεις και σε εξειδίκευση, λαμβάνοντας υπόψη αφενός ότι είναι αναγκαίο να γνωρίζει ο καταρτιζόμενος στα θέματα που πραγματεύεται η κατάρτιση και αφετέρου τις περιπτώσεις προσωπικού που καλείται ή επιθυμεί να υπηρετήσει σε θέσεις που είναι αναγκαίες οι στάσεις, γνώσεις και δεξιότητες τον αντικειμένων του προγράμματος.

Το πρόγραμμα επίσης απευθύνεται σε ιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό, που δε διαθέτουν γνώσεις σχετικές με την επείγουσα ιατρική και επιθυμούν να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες και να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους αναφορικά με το θέμα.

Το πρόγραμμα επίσης απευθύνεται σε ιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό, που δε διαθέτουν γνώσεις σχετικές με την επείγουσα ιατρική και επιθυμούν να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες και να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους αναφορικά με το θέμα.

Κριτήρια επιλογής θα είναι με προτεραιότητα ανά κατηγορία εργαζομένων:

  1. Το 25% θα είναι ειδικευόμενοι Ιατροί που δεν έχουν λάβει ειδικότητα στην επείγουσα και εντατική ιατρική,
  2. Το 45% νοσηλευτικό προσωπικό με προτεραιότητα σε εκείνα τα μέλη του που κλήθηκαν να εργαστούν σε επείγοντα και εντατικές, χωρίς πρότερη εκπαίδευση,
  3. Το 15% πληρώματα και διασώστες του ΕΚΑΒ, που λόγω αντικειμένου χρήζουν δια βίου μάθησης στο αντικείμενο,
  4. Το 5% εθελοντές διασώστες, οι οποίοι λαμβάνουν έτσι δια βίου μάθησης στο αντικείμενο και ενισχύουν τις έκτακτες ανάγκες της πολιτικής προστασίας,
  5. Το 5% Σχολικούς νοσοκόμους, για την κάλυψη των πρώτων βοηθειών σε σχολεία,
  6. Το 5% Διοικητικό προσωπικό, για την ενημέρωση των πράξεων που συμβαίνουν σε επείγοντα και εντατικές, έτσι ώστε να μπορούν να διαχειριστούν σε διοικητικό επίπεδο και επίπεδο προτεραιότητας τα περιστατικά.

Μεταξύ των κατηγοριών αυτής της ποσόστωσης, θα έχουν προτεραιότητα οι νεώτεροι (σε έτη υπηρεσίας) ενδιαφερόμενοι και στη συνέχεια όσοι έχουν χαμηλότερα τυπικά προσόντα:

  1. Τίτλος Σπουδών
  2. Μεταπτυχιακές Σπουδές
  3. Χρόνια Υπηρεσίας
  4. ΞένεςΓλώσσες

Αυτά τα κριτήρια των τυπικών προσόντων, θεωρούνται σημαντικά και κυρίως να έχουν φθίνουσα προτεραιότητα, δίνοντας το δικαίωμα στη δια βίου μάθηση σε άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα από πλευράς προσόντων να καλύψουν μόνοι τους, την αναγκαία τεχνογνωσία στο αντικείμενο.

Η παροχή επείγουσας ιατρικής βοήθειας πρέπει να είναι διαθέσιμη σε κάθε άτομο που έχει ανάγκη ανά πάσα στιγμή. Αυτό απαιτεί ένα σύνολο από διαδικασίες αφιερωμένες στην παροχή φροντίδας σε όλους όσους είναι ασθενείς ή τραυματίες.

Η εξειδίκευση της επείγουσας ιατρικής ανταποκρίνεται στην επιστημονική, κλινική και οργανωτική ανάγκη για ιατρική παροχή προσηλωμένη σε αυστηρά πρωτόκολλα με πρωταρχικό στόχο τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αναφέρεται σε ενδονοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή φροντίδα ασθενών που χρήζουν επείγουσας βοήθειας.

Ο στόχος της επείγουσας ιατρικής είναι η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία όλων των απειλητικών συνθηκών της αρτιμέλειας (π.χ. οργάνων, άκρων) των πασχόντων αλλά και της ζωής. Η έγκαιρη και καλά συντονισμένη φροντίδα ανακουφίζει από τον πόνο και την ταλαιπωρία τον ασθενή, μειώνει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της υφιστάμενης βλάβης από αιφνίδια ασθένεια και τραυματισμό, περιορίζει τόσο την άμεση όσο και την καθυστερημένη θνησιμότητα.

Οι ορθές πρακτικές στην επείγουσα ιατρική μεγιστοποιούν την πιθανότητα ευνοϊκής έκβασης για τον ασθενή. Η θεραπεία πρέπει να είναι συνεπής με τις τρέχουσες διεθνείς γνώσεις και οδηγίες και η φροντίδα πρέπει να παρέχεται κατά τρόπο ανθρώπινο και με σεβασμό, με τη διαθέσιμη ψυχοκοινωνική υποστήριξη, όπως απαιτείται. Επισημαίνεται επίσης ότι δεν υπάρχει καθορισμένο χρονικό όριο για τη διάρκεια της επείγουσας περίθαλψης.

Επειδή, η επείγουσα ιατρική ενθαρρύνει και χρειάζεται μια αρμονική συνεργασία μεταξύ όλων των μελών της ομάδας, μια αποτελεσματική αλυσίδα φροντίδας απαιτεί σύνδεση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες προ-νοσοκομειακής περίθαλψης, ειδικούς νοσοκομείων, κοινωνικούς λειτουργούς και λοιπό προσωπικό. Η ομαδική εργασία είναι απαραίτητη και πρέπει να περιλαμβάνει στενή συνεργασία και ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις για την ανάπτυξη και εφαρμογή πρωτοκόλλων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επείγουσα Ιατρική» στοχεύει στην παροχή και εμπέδωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων σχετικά με την κλινική διαγνωστική και ειδική θεραπευτική των οξέων και απειλητικών για τη ζωή του ασθενούς καταστάσεων. Εστιάζει στην κατανόηση, αναγνώριση, ταξινόμηση, αξιολόγηση και αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων, σε ένα βασικό πλαίσιο ειδικής επείγουσας ιατρικής προσέγγισης. Κατά την εξέλιξη του προγράμματος, γίνεται τόσο παρουσίαση όσο και παθοφυσιολογική επεξήγηση των οξέων και απειλητικών για τη ζωή συμπτωμάτων, ενώ αναλύεται και η αντιμετώπισή τους με την εφαρμογή συγκεκριμένων τεχνικών, δεξιοτήτων και κλινικών γνώσεων. Τέλος, στους σκοπούς του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει προσωπικό ομάδων έτσι ώστε να είναι σε θέση να:

  • παρέχουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα προ-νοσοκομειακής περίθαλψης, σε νοσοκομειακή και διατμηματική περίθαλψη,
  • τυποποιήσει και να βελτιώσει την ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης έκτακτης ανάγκης,
  • μειωθεί η θνησιμότητα, η νοσηρότητα, η αναπηρία και η ταλαιπωρία που σχετίζονται με τραυματισμό και ξαφνική ασθένεια,
  • διερευνήσει τη φύση και τη θεραπεία των ιατρικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης,
  • ενημερώσει για τη συλλογή από επιδημιολογικά δεδομένα που σχετίζονται με την πρόληψη ατυχημάτων και την προαγωγή της υγείας, κ.ά.

Το αναλυτικό περιεχόμενο του προγράμματος έχει δομηθεί κατά τρόπο που να καλύπτονται οι γνώσεις και οι ικανότητες που θεωρείται αναγκαίο να διαθέτει ο εμπλεκόμενος σε επαγγέλματα υγείας, με βάση το επαγγελματικό περίγραμμα του, καθώς επίσης και τα προβλεπόμενα μαθησιακά αποτελέσματα που περιλαμβάνονται στις εκπαιδευτικές ενότητες.

Οι ενότητες του εκπαιδευτικού προγράμματος της επείγουσας ιατρικής αναφέρονται επιγραμματικά παρακάτω:

  • Διδακτικές Ενότητες βάσει ΕΣΔΕΚ
  • ΒασικέςΑρχές Επείγουσας Ιατρικής
  • ΒασικήΑντιμετώπιση Περιστατικών
  • Βασικές αρχές αντιμετώπισης καρδιο-θωρακο Χειρουργικά περιστατικά
  • Τραύμα – Βασικές αρχές

Υλοποιείται με τη μορφή των δια ζώσης σεμιναρίων συνολικής διάρκειας 40 ωρών σε:

  • 5 ημέρες από 8 ώρες ανά ημέρα
  • 10 ημέρες από 4 ώρες ανά ημέρα,
  • 20 ημέρες από 2 ώρες ανά ημέρα,

σε συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες ή σε επιλεγμένες ημέρες της εβδομάδας, σε εργάσιμες ή μη ώρες, ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί στους επαγγελματικούς χρονικούς περιορισμούς των εκπαιδευομένων.

Η δομή του περιεχομένου, οι χρησιμοποιούμενες μέθοδοι διδασκαλίας και μάθησης και οι διαθέσιμες υποδομές είναι διαμορφωμένα και επιλεγμένα έτσι ώστε να υποβοηθιέται η αξιολόγηση και η συνεχής ενημέρωση του εκπαιδευόμενου για την πρόοδο του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι έχουν δυνατότητα επικοινωνίας με τους εκπαιδευτές για την υποστήριξη της μελέτης τους. Στους εκπαιδευόμενους που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα χορηγείται πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης του προγράμματος διάρκειας 40 ωρών.

Πρόκειται για αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα εκπαίδευσης με δυνατότητα χρηματοδότηση και από ΛΑΕΚ/ΟΑΕΔ για όσες κατηγορίες συμμετεχόντων προβλέπεται. Με την ολοκλήρωση κάθε κύκλου του προγράμματος θα πραγματοποιείται γραπτή εξέταση στους εκπαιδευόμενους.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης καθώς και Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού.

Ο κάθε κύκλος σεμιναρίων θα απευθύνεται σε τουλάχιστον 20 άτομα.

Πιστοποίηση – Δείγμα Πιστοποιητικού

Η επιτυχής ολοκλήρωση της δράσης οδηγεί στην απονομή πιστοποιητικού  του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η συμμετοχή των εκπαιδευόμενων στο κόστος φοίτησης είναι 525 €. Η πληρωμή των διδάκτρων γίνεται είτε με εφάπαξ καταβολή είτε σε δύο ισόποσες δόσεις, μια πριν την έναρξη και μια κατά το μέσο του προγράμματος.

Το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Πανεπιστημίου Πατρών στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει, προσφέρει έκπτωση 15% επί των τελών συμμετοχής, ήτοι 446 ευρώ, σε ειδικές κατηγορίες εκπαιδευομένων όπως προπτυχιακούς/μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως ανέργους, κλπ.

Η κατάθεση των τελών συμμετοχής γίνεται στο λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Αρ. Λογαριασμού 22954000232 (IBAN GR60 0110 2290 0000 2295 4000 232)

Απαραίτητη είναι η αναγραφή του Ονοματεπώνυμου του/της συμμετέχοντα/ουσας στο πεδίο σχόλια του καταθετήριου.

Τυχόν έξοδα διατραπεζικών συναλλαγών βαρύνουν τον/την συμμετέχοντα/ουσα.