γραφικό με τάξη ιατρικού μαθήματος

Συνοπτικές Πληροφορίες

Μέθοδος μάθησης: Μεικτή εκπαίδευση (blended learning)

Θεματική Ενότητα: Εκπαίδευση, Εκπαίδευση Εκπαιδευτών

Γλώσσες Διδασκαλίας: Ελληνικά

Διδακτικές Ενότητες: 6

Διάρκεια: 200 ώρες – 8 εβδομάδες

Κόστος συμμετοχής: 0 €   

Λεπτομέρειες

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε έμπειρους εκπαιδευτές ενηλίκων της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας που επιθυμούν να αποκτήσεων περαιτέρω εξειδίκευση στην εκπαίδευση ενηλίκων προκειμένου να είναι σε θέση να εκπαιδεύσουν στη συνέχεια μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς επίσης και στελέχη υπηρεσιών υγείας. Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες ώστε να οργανώνουν παρεμβάσεις και να εκπαιδεύουν εκπαιδευτές διαφόρων ειδικοτήτων στο χώρο των υπηρεσιών υγείας. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι απαραίτητο να διαθέτουν πιστοποίηση εκπαιδευτών ενηλίκων ή/και εκτεταμένη εμπειρία στην εκπαίδευση στο χώρο των υπηρεσιών υγείας. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών με την 6η ΥΠΕ.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των συμμετεχόντων προκειμένου αυτοί να είναι σε θέση όχι απλώς να διδάξουν σε προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων, αλλά και να οργανώσουν εκπαιδευτικές παρεμβάσεις.

Το αναλυτικό περιεχόμενο του προγράμματος έχει δομηθεί κατά τρόπο που να καλύπτονται οι γνώσεις και οι ικανότητες που θεωρείται αναγκαίο να διαθέτει ο Εκπαιδευτής Ενηλίκων με βάση το Επαγγελματικό Περίγραμμα «Εκπαιδευτής Ενηλίκων Διά Βίου Μάθησης» καθώς επίσης και τα προβλεπόμενα μαθησιακά αποτελέσματα που αναφέρονται σε αυτή την οριζόντια δεξιότητα. Το περιεχόμενο του προγράμματος επεκτείνεται σε εφαρμογές στο χώρο των υπηρεσιών υγείας, αλλά και στις αναγκαίες γνώσεις και ικανότητες για την εκπαίδευση εκπαιδευτών ενηλίκων.

Στη συνέχεια παρατίθενται συνοπτικά οι ενότητες του προγράμματος.

Περιγραφή Θεματικής Ενότητας Ώρες Διδάσκοντες
Ενότητα 1: Βασικές αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων

 

30 Θανάσης Καραλής
Ενότητα 2: Εκπαιδευτικές τεχνικές – Δυναμική της εκπαιδευόμενης ομάδας

 

30 Θανάσης Καραλής
Ενότητα 3: Εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού – Κοινότητες πρακτικής (communities of practice) 30 Θανάσης Καραλής
Ενότητα 4: Μετασχηματισμός παραδοχών και κριτικά στοχαστικές διεργασίες 30 Θανάσης Καραλής
Ενότητα 5: Διερεύνηση, διάγνωση και διαπραγμάτευση εκπαιδευτικών αναγκών

 

40 Θανάσης Καραλής
Ενότητα 6: Οργάνωση εκπαιδευτικών παρεμβάσεων για εκπαιδευτές του χώρου των υπηρεσιών υγείας – η μετάβαση από το 2Ε στο 3Ε 40 Θανάσης Καραλής
Σύνολο 200  

 

Το πρόγραμμα θα υλοποιείται σε τμήματα εκπαιδευομένων. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 8 εβδομάδες και αντιστοιχεί σε 200 ώρες εκπαίδευσης.  Είναι μεικτού ή υβριδικού τύπου (blended learning) και βασίζεται σε συνδυασμό σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, καθώς και σε μια διήμερη διά ζώσης εκπαιδευτική συνεδρία. Αναλυτικότερα:

  • 160 διδακτικές ώρες πραγματοποιούνται με ασύγχρονη τηλεκπαίδευση και αφορούν αφενός τη μελέτη εκπαιδευτικού υλικού, την εκπόνηση μαθησιακών δραστηριοτήτων και εργασιών και αφετέρου την εκπόνηση της τελικής εργασίας.
  • 20 διδακτικές ώρες πραγματοποιούνται με σύγχρονη τηλεκπαίδευση (4 συνεδρίες διάρκειας 5 ωρών η καθεμία).
  • 20 διδακτικές ώρες πραγματοποιούνται σε δύο διά ζώσης εκπαιδευτικές συνεδρίες.

Η τελική εργασία αφορά στο σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης εκπαιδευτικής παρέμβασης με πληθυσμό-στόχο της επιλογής των εκπαιδευομένων.

 

Καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι έχουν δυνατότητα επικοινωνίας με τους εκπαιδευτές για την υποστήριξη των εργασιών και της μελέτης τους. Σημειώνεται ότι για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτούνται: (α) η κατοχή προσωπικού λογαριασμού e-mail και, (β) η δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο και σύνδεσης με τις πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Στους εκπαιδευόμενους που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα χορηγείται πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης του προγράμματος διάρκειας 200 ωρών, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Συμμετοχή σε 4 συνεδρίες σύγχρονης τηλεπαίδευσης, συνολικής διάρκειας 20 διδακτικών ωρών.
  • Συμμετοχή σε τεστ αξιολόγησης με την ολοκλήρωση της κάθε Θεματικής Ενότητας.
  • Εκπόνηση και παρουσίαση της τελικής εργασίας.
  • Καραλής Θανάσης, Καθηγητής Διά Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Ερευνών και Επιμόρφωσης. – Aκαδημαϊκά Υπεύθυνος Προγράμματος

H συμμετοχή στο πρόγραμμα θα είναι δωρεάν.