Επίκουρος Καθηγητής Ασφάλειας Τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών

Σύντομη Περιγραφή

Ο Δρ. Νικόλαος Ανδρίτσος είναι Επίκουρος Καθηγητής Ασφάλειας Τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Υπήρξε υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών του στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), απ’ όπου απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στα Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας και Διασφάλισης Υγιεινής Τροφίμων ενώ του απονεμήθηκε ο τίτλος του διδάκτορα γεωπονικών επιστημών (PhD) στο επιστημονικό πεδίο Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων. Έχει εργαστεί με επιτυχία για 8 συναπτά έτη ως Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Τροφίμων και ως επικεφαλής μικροβιολογικής έρευνας στην εταιρεία Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών Α.Ε (ΑΕΑ). Διαθέτει ερευνητική εμπειρία άνω των 15 ετών με τη συμμετοχή του ως ερευνητικός συνεργάτης (ΓΠΑ), επισκέπτης ερευνητής (Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, ΗΠΑ) και μεταδιδακτορικός (post-doc) ερευνητής (Κέντρο Βιολογικών Ερευνών Στρατού, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΑΕΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) σε εθνικά και διεθνή προγράμματα και σε προγράμματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, συνολικής αξίας άνω των 3.500.000 ευρώ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στην ταυτοποίηση και στον έλεγχο τροφιμογενών παθογόνων βακτηρίων, με χρήση τόσο κλασικών (φαινοτυπικών) όσο και σύγχρονων μοριακών μεθόδων, ενώ εξειδικεύεται κυρίως στη μικροβιολογική ασφάλεια των τροφίμων ζωικής προέλευσης. Το δημοσιευμένο έργο του στα παραπάνω πεδία είναι πολυσχιδές, ενώ διατελεί κριτής, επιμελητής ανασκόπησης, σύμβουλος και συνεργάτης έκδοσης σε πληθώρα επιστημονικών περιοδικών. Ο Δρ. Ανδρίτσος είναι μεταξύ άλλων και συντονιστής του προγράμματος για τη συμμετοχή του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στον ετήσιο εθνικό διαγωνισμό δημιουργίας καινοτόμων-οικολογικών προϊόντων διατροφής «Ecotrophelia», που έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στην ανάπτυξη τριών καινοτόμων τροφίμων (Eλ-yum, Dip Into health, For God’s Shake).