Συνοπτικές Πληροφορίες
Μέθοδος μάθησης: Eξ αποστάσεως, Ασύγχρονη εκπαίδευση
Θεματική Ενότητα: Νοσηλευτική, Υγεία και Πρόνοια
Γλώσσες Διδασκαλίας: Ελληνικά
Διδακτικές Ενότητες: 3 ή 6 ή 9 ή 12
Διάρκεια: 120 ώρες – 3 ή 6 ή 9 ή 12 εβδομάδες
Μονάδες ECTs: 6
Κόστος συμμετοχής: 210 € – εκπτώσεις για ειδικές κατηγορίες!
Λεπτομέρειες
Κατηγορίες υποψηφίων που μπορούν να γίνουν δεκτοί για την παρακολούθηση του Προγράμματος είναι:
- Απλοί πολίτες, χωρίς περιορισμό προϋποθέσεων.
- Πτυχιούχοι επιστημών υγείας (Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής, Λογοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, Μαιευτικής, Διατροφής και Διαιτολογίας, Εργοθεραπείας, Κτηνιατρικής, Οπτικής και Οπτομετρίας, Ραδιολογίας και Ακτινολογίας ) Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. ιδρυμάτων της ημεδαπής, οι οποίοι είτε εργάζονται και θέλουν να αποκτήσουν εξειδικευμένες και πιστοποιημένες γνώσεις, είτε είναι άνεργοι και οι γνώσεις αυτές θα αποτελέσουν εφόδιο για το διορισμό τους.
- Πτυχιούχοι οποιουδήποτε τμήματος Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. ιδρυμάτων της ημεδαπής, οι οποίοι είτε εργάζονται και θέλουν να αποκτήσουν εξειδικευμένες και πιστοποιημένες γνώσεις, είτε είναι άνεργοι και οι γνώσεις αυτές θα αποτελέσουν εφόδιο για το διορισμό τους.
- Απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας (ΙΕΚ) εκπαίδευσης.
- Εν ενεργεία φοιτητές και σπουδαστές τριτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ Τα προαπαιτούμενα για την παρακολούθηση του Προγράμματος από τους εκπαιδευόμενους είναι:
- Πρόσβαση στο Διαδίκτυο για την παρακολούθηση του προγράμματος.
- Κατοχή προσωπικού e-mail για επικοινωνία με τους διδάσκοντες.
- Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών για τη διαχείριση της πλατφόρμας του προγράμματος.
Α) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης και των δεξιοτήτων στην Πληροφορική της Υγείας, ώστε να μπορεί ένας επαγγελματίας υγείας, ένας φοιτητής επαγγελμάτων υγείας ή οποιοσδήποτε πολίτης που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο χώρο να κατανοήσει το ηλεκτρονικό περιβάλλον και να μπορεί να εργαστεί πάνω σε αυτό. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις δυνατότητες και τις προοπτικές που προσφέρει η επιστήμη της πληροφορικής στην καθ’ημέρα κλινική και ερευνητική πράξη, μέσω χρήσιμων και εύχρηστων πληροφοριακών συστημάτων.
Β) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ Η/Υ (ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ)
Σκοπός του προγράμματος είναι η επιμόρφωση των καταρτιζομένων σε βασικές γνώσεις και δεξιότητες Πληροφορικής, ώστε να προετοιμάζονται για να λάβουν μέρος σε εξετάσεις πιστοποίησης βασικών δεξιοτήτων πληροφορικής που οδηγούν στην απόκτηση του Global Intermediate A (βασικές ενότητες που απαιτούνται στις προκηρύξεις για το Ελληνικό Δημόσιο) ή του Global Intermediate C (όλες οι εφαρμογές αυτοματισμού γραφείου), μέσω της εταιρείας πιστοποίησης GlobalCert. Η GlobalCert είναι εγκεκριμένη από τον ΕΟΠΠΕΠ με αρ. απόφασης ΔΠ/15369-10/4/2014 και διαπιστευμένη από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) με αριθμό πιστοποιητικού 998, σύμφωνα με το Πρότυπο ISO/IEC 17024, για το πιστοποιητικό Global Intermediate. Τα πιστοποιητικά Global Intermediate A και C, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα έγκυρα πιστοποιητικά Βασικών Δεξιοτήτων Πληροφορικής για τις προκηρύξεις δημόσιων οργανισμών και ΑΣΕΠ.
Α. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
- Εισαγωγή στην Πληροφορική της Υγείας-Ηλεκτρονική Υγεία (e-health).
- Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
- Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας
- Πρότυπα, τυποποιήσεις και ταξινομήσεις στον πεδίο της Πληροφορικής της Υγείας
- Συμβολή της Πληροφορικής στην αναζήτηση, οργάνωση, αποθήκευσης και ανάκτηση πληροφοριών, κατά τη συγγραφή ενός επιστημονικού άρθρου.
- Η Πληροφορική της Υγείας ως σύμμαχος στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη.
B. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ Η/Υ (ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ)
Επιλογή προγράμματος Global Intermediate A ή Global Intermediate C
B.1. Global Intermediate A (Κύριες εφαρμογές αυτοματισμού γραφείου):
-Επεξεργασία Κειμένου (Word)
-Υπολογιστικά Φύλλα (Excel)
-Βασικές υπηρεσίες του διαδικτύου (Internet)
B.2. Global Intermediate C (Όλες οι εφαρμογές αυτοματισμού γραφείου):
-Χρήση Η/Υ και Διαχείριση Αρχείων (Windows)
-Επεξεργασία Κειμένου (Word)
-Υπολογιστικά Φύλλα (Excel)
-Παρουσιάσεις (Power Point)
-Βασικές υπηρεσίες του διαδικτύου (Internet)
-Βάσεις Δεδομένων (Access)
-
- Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται με γνώμονα την διευκόλυνση των εργαζομένων που θα παρακολουθούν το πρόγραμμα.
- Ο καταρτιζόμενος δύναται να επιλέξει το πρόγραμμα Α (ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ) ή το πρόγραμμα Β (ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ Η/Υ-τρείς ή έξι ενότητες) ή και τα δύο. Όσοι επιλέξουν το Α και το Β με τις έξι ενότητες, θα λάβουν επιπλέον έκπτωση στα δίδακτρα.
- Το Πρόγραμμα “ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ”, διαρθρώνεται σε 6 διδακτικές ενότητες, διάρκειας 6 εβδομάδων και σύνολο 120 ωρών.
- Το πρόγραμμα “ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ Η/Υ”, διαρθρώνεται σε 3 ή 6 διδακτικές ενότητες (επιλογή καταρτιζόμενου), διάρκειας 3 ή 6 εβδομάδων και σύνολο 60 ή 120 ωρών αντίστοιχα.
- Το ωρολόγιο ξεκινά με το πρόγραμμα Α (ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ) και συνεχίζεται με το Β (ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ Η/Υ-τρείς ή έξι ενότητες). Κατά αυτόν τον τρόπο οι καταρτιζόμενοι που επιλέξουν και το Α και το Β, θα έχουν συνεχιζόμενη εκπαίδευση 12 εβδομάδων. Όσοι επιλέξουν μόνο το Α, θα παρακολουθήσουν τις πρώτες 6 εβδομάδες, ενώ όσοι επιλέξουν το Β, θα ξεκινήσουν αργότερα. Με τον τρόπο αυτό κανείς καταρτιζόμενος δεν θα έχει χρονικά κενά στην εκπαίδευση.
- Η συμμετοχή στην εξεταστική διαδικασία για την απόκτηση της πιστοποίησης Globalcert Intermediate A ή C, θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης σε χώρο και χρόνο, που θα ανακοινώνεται με την έναρξη του προγράμματος.
- Σεβόμενοι το υπερβολικό φόρτο υποχρεώσεων των εκπαιδευομένων και με γνώμονα την διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου με ασύγχρονη μέθοδο, ώστε να μην υπάρχει υποχρέωση συγκεκριμένης ημέρας και ώρας.
- Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος θα διατίθεται σταδιακά (ανά εβδομάδα), ανά διδακτική ενότητα, μέσω ειδικά διαμορφωμένων ηλεκτρονικών τάξεων.
Κατά την εξέλιξη κάθε θεματικής ενότητας, θα αναρτώνται σε σχετικό «link» οι απαραίτητες για την ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας ανακοινώσεις.
Το πρόγραμμα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ αντιστοιχεί σε 6 ECTs (120 ώρες).
Καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους εκπαιδευτές για την υποστήριξη των εργασιών και της μελέτης τους. Σημειώνεται ότι για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτούνται: (α) η κατοχή προσωπικού λογαριασμού e-mail, (β) η δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο και σύνδεσης με τις πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Πατρών και γ) βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Στο εκπαιδευτικό μέρος, θα εφαρμοσθούν οι βασικές αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων και θα χρησιμοποιηθούν:
- μέθοδοι τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης
- συνεργαστικές εκπαιδευτικές διαδικασίες
- σύγχρονες και ασύγχρονες διαδικτυακές μορφές μάθησης, όπως:
- βιντεοσκοπημένες διαλέξεις
- παρουσιάσεις
- βιντεοσκοπημένες δεξιότητες
- διαδικτυακά σεμινάρια (webinars)
- ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες
- χρήση διαδραστικού υλικού και βάσεων δεδομένων
- συμμετοχή σε forums
- πρακτική εφαρμογή (προαιρετικά)
Για τη διδασκαλία των διδακτικών ενοτήτων θα αναπτυχθεί από τους εκπαιδευτές εκπαιδευτικό υλικό (εκπαιδευτικές σημειώσεις, παρουσιάσεις, σχετικά άρθρα και πρόσφατη βιβλιογραφία κλπ.), τα οποία μετά από έγκριση του επιστημονικού υπευθύνου θα χορηγηθούν στους συμμετέχοντες. Επιπρόσθετα, θα χρησιμοποιηθούν και βάσεις δεδομένων με επιστημονικές ενδείξεις τις οποίες θα μπορούν να επισκεφθούν οι συμμετέχοντες για την ενδυνάμωση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους.
Παράλληλα θα παρέχεται πλήρης εκπαιδευτική υποστήριξη δεδομένου ότι ο εκπαιδευόμενος να μπορεί να απευθύνεται ηλεκτρονικά στον ορισμένο από το πρόγραμμα εκπαιδευτή του, μέσω ενσωματωμένου στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού συστήματος επικοινωνίας, για την άμεση επίλυση αποριών σχετιζόμενων με τις θεματικές ενότητες και τις ασκήσεις αξιολόγησης ή την τελική εργασία.
-
Μπακάλης Νίκος, Καθηγητής του τμήματος Νοσηλευτικής – Aκαδημαϊκά Υπεύθυνος Προγράμματος
-
Λακουμέντας Ιωάννης, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών
-
Γκολφινόπουλος Κωνσταντίνος, Πτυχίο Τμήματος Νοσηλευτικής
-
Ζήκος Δημήτρης, Πτυχιούχος Ηλεκτρολογίας, ΑΣΠΑΙΤΕ ΣΕΛΕΤΕ
-
Κηπουργός Γεώργιος, Επαγγελματίας Κλινικός Νοσηλευτής Καρδιολογικής Μονάδας - Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών
Οι εγγραφές στο πρόγραμμα είναι ανοικτές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Νέα τμήματα ξεκινούν αμέσως μόλις συμπληρωθούν οι θέσεις εκπαιδευομένων ή κατά την προκήρυξη νέου κύκλου σπουδών στην ιστοσελίδα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.
- Ο καταρτιζόμενος δύναται να επιλέξει το πρόγραμμα Α (ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ) ή το πρόγραμμα Β (ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ Η/Υ-τρείς ή έξι ενότητες) ή και τα δύο. Όσοι επιλέξουν το Α και το Β με τις έξι ενότητες, θα λάβουν επιπλέον έκπτωση στα δίδακτρα.
ΤΕΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ |
ΔΙΔΑΚΤΡΑ |
ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ* |
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ |
210,0 |
180,0 |
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ Η/Υ (3 Ενότητες) – Global Intermediate A |
120,0 |
105,0 |
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ Η/Υ (6 Ενότητες) Global Intermediate C |
240,0 |
210,0 |
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ και ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ Η/Υ (3 Ενότητες) Global Intermediate A |
330,0 |
285,0 |
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ και ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ Η/Υ (6 Ενότητες) Global Intermediate C |
405,0 |
345,0 |
Η πληρωμή των τελών φοίτησης γίνεται είτε με εφάπαξ καταβολή, είτε σε δύο ισόποσες δόσεις, μια πριν την έναρξη και μία κατά το μέσο του προγράμματος.
Η καταβολή του εκάστοτε ποσού γίνεται με κατάθεση στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών και στην αιτιολογία της κατάθεσης πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά το επίθετο και το όνομά σας.
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
Αρ. Λογαριασμού 22954000232 (IBAN GR60 0110 2290 0000 2295 4000 232)
Σημείωση: Τυχόν έξοδα διατραπεζικών συναλλαγών βαρύνουν τον/την συμμετέχοντα/ουσα.
*Το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Πανεπιστημίου Πατρών στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει, προσφέρει έκπτωση επί των τελών συμμετοχής σε ειδικές κατηγορίες εκπαιδευομένων όπως προπτυχιακούς/μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως ανέργους.