Συνοπτικές Πληροφορίες

Μέθοδος μάθησης: Μεικτή εκπαίδευση (blended learning)

Θεματική Ενότητα: Εκπαίδευση, Εκπαίδευση Εκπαιδευτών, Υγεία και Πρόνοια, Φυσικοθεραπεία

Γλώσσες Διδασκαλίας: Ελληνικά

Διδακτικές Ενότητες: 6

Διάρκεια: 200 ώρες – 8 εβδομάδες

Κόστος συμμετοχής: 200 €   – εκπτώσεις για ειδικές κατηγορίες!

Λεπτομέρειες

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν Φυσικοθεραπευτές των Νοσηλευτικών μονάδων της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας που επιθυμούν, να εργαστούν ως επαγγελματίες εκπαιδευτές, καθώς και να αποκτήσουν την πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας.

Η πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας χορηγείται από τον ΕΟΠΠΕΠ μετά από συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης που περιλαμβάνουν θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του εθνικού συστήματος πιστοποίησης, η εκπαιδευτική επάρκεια θεωρείται «οριζόντια δεξιότητα», υπό την έννοια ότι δεν πιστοποιείται η επάρκεια σε μια ειδικότητα ή ένα αντικείμενο, αλλά η επάρκεια σε γνώσεις και ικανότητες προκειμένου ο   Εκπαιδευτής Φυσικοθεραπείας να διδάξει σε ενηλίκους σε  Νοσηλευτικές δομές και προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης, δηλαδή σε Δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στις Νοσηλευτικές Μονάδες.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των συμμετεχόντων προκειμένου αυτοί να είναι σε θέση να σχεδιάσουν, διδακτικές ενότητες και πρακτικές ώστε  να εργαστούν ως επαγγελματίες εκπαιδευτές σε Νοσηλευτικές μονάδες προσφέροντας εξειδικευμένη εκπαίδευση στην ειδικότητα της Φυσικοθεραπείας.

Μετά το τέλος του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα προκειμένου να ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις του  Εκπαιδευτή Φυσικοθεραπείας.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να:

  • Περιγράφουν τις βασικές θεωρητικές προσεγγίσεις του πεδίου της εκπαίδευσης ενηλίκων στο πεδίο της Φυσικοθεραπείας
  • Οργανώνουν εκπαιδευτικές παρεμβάσεις με εργαζόμενους στο χώρο των υπηρεσιών υγείας ( Φυσικοθεραπευτές)
  • Εφαρμόζουν εξειδικευμένες εκπαιδευτικές μεθόδους και τεχνικές για την εκπαίδευση των φυσικοθεραπευτών
  • Αξιοποιούν τα δεδομένα των πληθυσμών-στόχων και των εργασιακών χώρων υγείας ώστε να οργανώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με τους Εκπαιδευτές Εκπαιδευτών με βάση τις υφιστάμενες ανάγκες.

Το αναλυτικό περιεχόμενο του προγράμματος έχει δομηθεί κατά τρόπο που να καλύπτονται οι γνώσεις και οι ικανότητες που θεωρείται αναγκαίο να διαθέτει ο Εκπαιδευτής Ενηλίκων με βάση το Επαγγελματικό Περίγραμμα «Εκπαιδευτής Ενηλίκων Διά Βίου Μάθησης» καθώς επίσης και τα προβλεπόμενα μαθησιακά αποτελέσματα που αναφέρονται σε αυτή την οριζόντια δεξιότητα. Το περιεχόμενο του προγράμματος επεκτείνεται σε εφαρμογές στο χώρο των υπηρεσιών υγείας, αλλά και στις αναγκαίες γνώσεις και ικανότητες για την εκπαίδευση εκπαιδευτών ενηλίκων.

Στη συνέχεια παρατίθενται συνοπτικά οι ενότητες του προγράμματος.

Περιγραφή Θεματικής Ενότητας

Ώρες Διδάσκοντες
Ενότητα 1: Βασικές αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων

 

30

Εκπαιδευτές Εκπαιδευτών 6ης ΥΠΕ

 

Ενότητα 2: Εκπαιδευτικές τεχνικές – Δυναμική της εκπαιδευόμενης ομάδας

 

30

Εκπαιδευτές Εκπαιδευτών 6ης ΥΠΕ

 

Ενότητα 3: Εκπαίδευση  Φυσικοθεραπευτών – Κοινότητες πρακτικής (communities of practice)

30

Κωνσταντίνος Φουσέκης/ Ηλίας Τσέπης/

Mπίλλη Ευδοκία

Ενότητα 4: Εξειδικευμένες εκπαιδευτικές τεχνικές προσαρμοσμένες στις ανάγκες των Φυσικοθεραπευτών

30

Κωνσταντίνος Φουσέκης/ Ηλίας Τσέπης/

Mπίλλη Ευδοκία

Ενότητα 5: Διερεύνηση, διάγνωση και διαπραγμάτευση εκπαιδευτικών αναγκών

 

40

Εκπαιδευτές Εκπαιδευτών 6ης ΥΠΕ
Ενότητα 6: Οργάνωση εκπαιδευτικών παρεμβάσεων για εκπαιδευτές του χώρου των υπηρεσιών υγείας – η μετάβαση από το 2Ε στο 3Ε – Σχεδιασμός και υλοποίηση Μικροδιδασκαλίας

40

Εκπαιδευτές Εκπαιδευτών 6ης ΥΠΕ

Σύνολο

200

 

Διάρκεια (ώρες)

Συνολική Διάρκεια (εβδομάδες)

Ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση

Σύγχρονη Τηλεκπαίδευση

Διά ζώσης συνεδρίες

Συνολική Διάρκεια

120 ώρες
(μελέτη εκπαιδευτικού υλικού)

4 συναντήσεις Χ 5 ώρες = 20

2 ημέρες

(20 ώρες)

200 ώρες

8

40  ώρες

(Τελική Εργασία)

 

Το πρόγραμμα θα υλοποιείται σε τμήματα εκπαιδευομένων. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 8 εβδομάδες και αντιστοιχεί σε 200 ώρες εκπαίδευσης.  Είναι μεικτού ή υβριδικού τύπου (blended learning) και βασίζεται σε συνδυασμό σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, καθώς και σε μια διήμερη διά ζώσης εκπαιδευτική συνεδρία. Αναλυτικότερα:

  • 160 διδακτικές ώρες πραγματοποιούνται με ασύγχρονη τηλεκπαίδευση και αφορούν αφενός τη μελέτη εκπαιδευτικού υλικού, την εκπόνηση μαθησιακών δραστηριοτήτων και εργασιών και αφετέρου την εκπόνηση της τελικής εργασίας.
  • 20 διδακτικές ώρες πραγματοποιούνται με σύγχρονη τηλεκπαίδευση (4 συνεδρίες διάρκειας 5 ωρών η καθεμία).
  • 20 διδακτικές ώρες πραγματοποιούνται σε δύο διά ζώσης εκπαιδευτικές συνεδρίες και οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο την παρουσίαση μικροδιδασκαλίας.

Η τελική εργασία αφορά στο σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης εκπαιδευτικής παρέμβασης με πληθυσμό-στόχο της επιλογής των εκπαιδευομένων. Η ολοκληρωμένη παρέμβαση περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μικροδιδασκαλίας σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΕΟΠΠΕΠ.

Καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι έχουν δυνατότητα επικοινωνίας με τους εκπαιδευτές για την υποστήριξη των εργασιών και της μελέτης τους. Σημειώνεται ότι για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτούνται:

(α) η κατοχή προσωπικού λογαριασμού e-mail και,

(β) η δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο και σύνδεσης με τις πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι έχουν δυνατότητα επικοινωνίας με τους εκπαιδευτές για την υποστήριξη της μελέτης τους. Στους εκπαιδευόμενους που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα χορηγείται πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης του προγράμματος διάρκειας 200 ωρών, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Συμμετοχή σε 4 συνεδρίες σύγχρονης τηλεπαίδευσης, συνολικής διάρκειας 20 διδακτικών ωρών.
  • Συμμετοχή σε τεστ αξιολόγησης με την ολοκλήρωση της κάθε Θεματικής Ενότητας.
  • Εκπόνηση και παρουσίαση της τελικής εργασίας.
  • Να έχει γίνει η αποπληρωμή του συνολικού κόστους συμμετοχής στο πρόγραμμα.
  • Μπίλλη Ευδοκία, Καθηγήτρια Φυσικοθεραπείας, Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Σχολη Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας, Πανεπιστήμιο Πατρών

  • Φουσέκης Κωνσταντίνος, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών – Aκαδημαϊκά Υπεύθυνος Προγράμματος

  • Τσέπης Ηλίας, Καθηγητής Φυσικοθεραπείας στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών

Ο κατάλογος των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα συντάσσεται με ευθύνη της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το κόστος συμμετοχής θα είναι 200.

 

Η καταβολή του εκάστοτε ποσού γίνεται με κατάθεση στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών και στην αιτιολογία της κατάθεσης πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά το επίθετο και το όνομα του συμμετέχοντα.

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Αρ. Λογαριασμού 22954000232 (IBAN GR60 0110 2290 0000 2295 4000 232)

Σημείωση: Τυχόν έξοδα διατραπεζικών συναλλαγών βαρύνουν τον/την συμμετέχοντα/ουσα.

*Το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει, προσφέρει έκπτωση επί των τελών συμμετοχής σε ειδικές κατηγορίες εκπαιδευομένων, όπως σε προπτυχιακούς/μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως σε άνεργους, κλπ.

Το κόστος σε αυτήν την περίπτωση διαμορφώνεται στα 170 € (έκπτωση 15%).

  1. Συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής
  2. Καταβάλετε το ποσό πληρωμής
  3. Μετά την κατάθεσή σας παρακαλώ στείλτε ηλεκτρονικά στο e-mail: kedivim@upatras.gr

α) Αντίγραφο ή φωτογραφία της απόδειξης της κατάθεσης

β) Σε περίπτωση που θέλετε να εγγραφείτε επωφελούμενοι την εκπτωτική πολιτική, παρακαλούμε αποστείλετε και το αντίστοιχο αποδεικτικό έγγραφο.

Οι εγγραφές είναι ανοικτές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.