Katsaounis Alexandros
Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντής εργαστηρίου Χημικών Διεργασιών και Ηλεκτροχημείας

Σύντομη Περιγραφή

Απέκτησε το δίπλωμα του Χημικού Μηχανικού το 1999 από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το 2004 ολοκλήρωσε το Διδακτορικό του στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και το 2005 εκλέχτηκε Λέκτορας στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης. Το 2009, εκλέγεται στη θέση του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών με γνωστικό αντικείμενο “Νέες Ενεργειακές Χημικές Τεχνολογίες’’ και διορίζεται στην Πάτρα το 2011. Το 2010, διετέλεσε Επισκέπτης-Ερευνητής στο Ecole Polytechnique Fédéralede Lausanne (EPFL) στην Ελβετία. Το 2015, εκλέγεται στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή και το 2019, στη βαθμίδα του Καθηγητή.

Είναι συγγραφέας περισσοτέρων από 70 επιστημονικών δημοσιεύσεων (σε διεθνή περιοδικά με κριτές) στους τομείς της Ετερογενούς Κατάλυσης, Ηλεκτροκατάλυσης, Ηλεκτροχημείας, Κυψελών Καυσίμου και Επεξεργασίας υγρών αποβλήτων. Είναι επίσης κάτοχος μιας διεθνούς ευρεσιτεχνίας. Έχει παρουσιάσει πάνω από 80 εργασίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, αρκετές από τις οποίες κατόπιν πρόσκλησης. Έχει γράψει 5 κεφάλαια σε βιβλία Κατάλυσης και Ηλεκτροχημείας. Το 2008, του απονεμήθηκε το βραβείο «Carl Wagner Medal of Excellence» από την European Federation of Chemical Engineering σε αναγνώριση των επιτευγμάτων του στον τομέα της Ηλεκτροχημικής Μηχανικής, της Εφαρμοσμένης Ηλεκτροχημείας και ιδιαίτερα στην Ηλεκτροχημική Ενίσχυση της Κατάλυσης και στις Κυψέλες Καυσίμου πρωτονιακού ηλεκτρολύτη χαμηλών θερμοκρασιών (ΡΕΜFCs). Έχει επιβλέψει 4 διδακτορικές διατριβές και δεκάδες προπτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Το επιστημονικό του έργο συγκεντρώνει πάνω από 3000 αναφορές, (hindex: 31) ενώ ο ίδιος περιλαμβάνεται στο κορυφαίο 2% των έξι και πλέον εκατομμυρίων επιστημόνων παγκοσμίως στους τομείς ειδικότητάς τους, σύμφωνα με λίστα η οποία δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2021 από την Elsevier.