Synopsis

Learning Method: Asynchronous, e-learning, Synchronous

Program Category: Science, Mathematics and Statistics

Program Languages: Ελληνικά

Modules: 10

Duration: 380 hours – 28 weeks

Μονάδες ECTs: span data-provider=”__current_post” data-source=”toolset_custom_field|field-group-for-courses” data-field=”ect-units” data-uniqueid=”23″ class=”tb-inline-field”>10

Registration fees: 480 €   – discounts available!

Details (english version subjected to availability)

Το πρόγραμμα απευθύνεται:

  • Σε εργαζομένους στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς και σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.
  • Πτυχιούχοι Τμημάτων Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων, Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων, Χημείας, Βιολογίας και άλλων συναφών ειδικοτήτων από ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής.
  • Υποψήφιοι μπορούν να είναι επίσης και τελειόφοιτοι φοιτητές, συναφούς αντικειμένου, οι οποίοι θα έχουν περατώσει επιτυχώς τις προπτυχιακές τους σπουδές πριν από τη λήξη των εγγραφών στο πρόγραμμα.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά

  • Αντίγραφο πτυχίου ή αναγνώριση ΔΟΑΤΑΠ

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ Τα προαπαιτούμενα για την παρακολούθηση του Προγράμματος από τους εκπαιδευόμενους είναι:

  • Πρόσβαση στο Διαδίκτυο για την παρακολούθηση του προγράμματος.
  • Κατοχή προσωπικού e-mail για επικοινωνία με τους διδάσκοντες.
  • Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών για τη διαχείριση της πλατφόρμας του προγράμματος.

 

Σκοπός του προγράμματος είναι η εισαγωγή στην ανάλυση πιθανών κινδύνων (μικροβιολογικών, χημικών, φυσικών) στην βιομηχανία τροφίμων, με στόχο τον έλεγχο της ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων , καθώς και τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου.

  1. Εισαγωγή στις Έννοιες «Ποιότητα» και «Ασφάλεια» Τροφίμων
  • Ορισμός Ποιότητας Τροφίμων
  • Ορισμός Ασφάλειας Τροφίμων
  • Τρόφιμα και Δημόσια Υγεία
  1. Εισαγωγή στη Νομοθεσία
  • Γενική Νομοθεσία Τροφίμων
  • Κανονισμοί για ελέγχους στα τρόφιμα
  • Υγιενή και Ασφάλεια Τροφίμων
  • Νομoθεσία της Ε.Ε σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων

     3. Εισαγωγή στην Ανάλυση Κινδύνων (RiskAnalysis)

  • Μικροβιολογικοί Κίνδυνοι
  • Χημικοί Κίνδυνοι
  • Φυσικοί Κίνδυνοι

   4. Εισαγωγή στη Εκτίμηση Κινδύνου (RiskAssessment)

  • Ποιοτική Εκτίμηση Κινδύνου
  • Ποσοτική Εκτίμηση Κινδύνου
  • Χαρακτηρισμός επικίνδυνου παράγοντα (HazardIdentification)
  • Εκτίμηση έκθεσης ( Exposure assessment)
  • Χαρακτηρισμός κινδύνου ( Risk characterization)

5.  Εισαγωγή στην Διαχείριση Κινδύνου (RiskManagement)

  • Μοντέλα κινδύνων για αξιολόγηση
  • Παρακολούθηση-Διορθώσεις
  • Διαγράμματα λήψης αποφάσεων

6. Εισαγωγή στην Eποικοινωνιακή Πολιτική Κινδύνου (RiskCommunication)

  • Επικοινωνία Κρίσης
  • Επικοινωνία Κινδύνου
  • Στόχοι της Επικοινωνιακής Πολιτικής Κινδύνου
  • Αρχές της Ορθής Επικοινωνιακής Πολιτικής Κινδύνου

7. Συστήματα Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων

  • ISO 9001:2015 – Διαχείριση της Ποιότητας BRC
  • ISO 22000:2018 Ασφάλεια Τροφίμων
  • IFS (International Food Standard) – Ασφάλεια Τροφίμων
  • BRC (British Retail Consortium) – Ασφάλεια Τροφίμων
  • FSCC 22000 (Food Safety System Certification)- Ασφάλεια Τροφίμων
  • HACCP Codex Alimentarius – Ασφάλεια Τροφίμων

8. Eφαρμογή RiskManagementSystem στη βιομηχανία τροφίμων

  • Φυτική Παραγωγή
  • Ζωική Παραγωγή
  • Προϊόντα αλιείας
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα

9. Νέες τεχνολογίες στην εκτίμηση και αξιολόγηση κινδύνων

  • Ανίχνευση μικροβιολογικών παραγόντων
  • Ανίχνευση χημικών παραγόντων
  • Ανίχνευση φυσικών κινδύνων

10. Σύγχρονες και καινοτόμες πρακτικές στην βιομηχανία τροφίμων παγκοσμίως

  • Διαχείριση και ανάπτυξη καινοτόμων πρακτικών
  • Πρόσφατη Βιβλιογραφία
  • Ενσωμάτωση καινοτόμων πρακτικών στο πεδίο

Τον πλήρη οδηγό σπουδών του προγράμματος μπορείτε να τον κατεβάσετε εδώ

  • Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται στην Ελληνική γλώσσα.
  • Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται με γνώμονα την διευκόλυνση των εργαζομένων που θα παρακολουθούν το πρόγραμμα.
  • Το Πρόγραμμα διαρθρώνεται σε 10 διδακτικές ενότητες, διάρκειας 400 ωρών.
  • Οι παραδόσεις των μαθημάτων θα είναι εξ αποστάσεως με σύγχρονη και ασύγχρονη διδασκαλία.
  • Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος διατίθεται σταδιακά, ανά διδακτική ενότητα, μέσω ειδικά διαμορφωμένων ηλεκτρονικών τάξεων.
  • Κατά την εξέλιξη κάθε θεματικής ενότητας αναρτώνται σε σχετικό «link»οι απαραίτητες για την ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας ανακοινώσεις.
  • Για την απόκτηση της πιστοποίησης Επιμόρφωσης,ο καταρτιζόμενος θα πρέπει να παρακολουθήσει και να εξετασθεί επιτυχώς σε όλες τις ενότητες είτε με γραπτές ή προφορικές εξετάσεις, εκπόνηση εργασιών ή συνδυασμό των ανωτέρω (περιγράφεται αναλυτικά παρακάτω).

Το πρόγραμμα αντιστοιχεί σε 16 ECTs

 Σε κάθε θεματική ενότητα θα υπάρχει μέθοδος αξιολόγησης των εκπαιδευομένων (ασκήσεις, quiz, εργασίες), ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο επιτεύχθηκαν τα μαθησιακά αποτελέσματα. Ο εκπαιδευόμενος, αφού ολοκληρώσει τη μελέτη της εκάστοτε διδακτικής ενότητας, καλείται να υποβάλει ηλεκτρονικά, το αντίστοιχο τεστ αξιολόγησης. Τα τεστ μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ερωτήσεις αντιστοίχισης ορθών απαντήσεων,
  • πολλαπλής επιλογής,
  • αληθούς/ψευδούς δήλωσης,
  • upload, όπου ο εκπαιδευόμενος θα πρέπει να διατυπώσει και να επισυνάψει την απάντησή του.

Η θεματική ενότητα μπορεί να συνοδεύεται από τελική εργασία, η οποία διατίθεται κατά την ολοκλήρωση της θεματικής ενότητας (εφόσον το απαιτεί η φύση της θεματικής ενότητας) και αφορά το σύνολο της διδακτέας ύλης. Η αξιολόγηση της επίδοσης σε όλες τις ενότητες αποτυπώνεται με τη βαθμολογική κλίμακα των αριθμών από μηδέν (0) έως δέκα (10). Η επιτυχής ολοκλήρωση μιας ενότητας προϋποθέτει αξιολόγηση κατ’ ελάχιστο με το βαθμό πέντε (5), ο οποίος αποτελεί τη βάση επιτυχίας.

Πιστοποίηση – Δείγμα Πιστοποιητικού

Η επιτυχής ολοκλήρωση της δράσης οδηγεί στην απονομή πιστοποιητικού.

Δείγμα του πιστοποιητικού μπορείτε να δείτε εδώ, του συμπληρώματος πιστοποιητικού εδώ

  • Βανταράκης Απόστολος, Καθηγητής Υγιεινής, Εργ. Υγιεινής-Τμήμα Ιατρικής-Παν/μιο Πατρών – Scientific coordinator

  • Λεοτσινίδης Μιχάλης, Καθηγητής Υγιεινής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών

  • Βανταράκης Γεώργιος, Γεωπόνος ΤΕ Msc Ποιότητα και Aσφάλεια Τροφίμων και Περιβαλλοντική Υγιεινή, Υπ Διδάκτωρ στο Τμήμα Επιστήμης Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

  • Κοτσίρη Ζωή, Διδάκτορας Εργαστηρίου Υγιεινής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πατρών

  • Ανδρίτσος Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής Ασφάλειας Τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών

  • Χατζηπροδρομίδου Ιωάννα, Ε.ΔΙ.Π., Σχολή Επιστημών Υγείας, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

  • Φωκάς Ραφαήλ, Υποψήφιος Διδάκτορας Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών

 Η συμμετοχή των εκπαιδευόμενων στο κόστος φοίτησης είναι 480 ευρώ, ενώ στην περίπτωση ειδικών κατηγοριών το κόστος διαμορφώνεται σε 300 €..

Η πληρωμή των τελών φοίτησης γίνεται είτε με εφάπαξ καταβολή, είτε σε 3 ισόποσες δόσεις, μια πριν την έναρξη κάθε ενότητας.

Η καταβολή του εκάστοτε ποσού γίνεται με κατάθεση στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών και στην αιτιολογία της κατάθεσης πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά, το επίθετο και το όνομα του συμμετέχοντα.

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Αρ. Λογαριασμού 22954000232 (IBAN GR60 0110 2290 0000 2295 4000 232)

Σημείωση: Τυχόν έξοδα διατραπεζικών συναλλαγών βαρύνουν τον/την συμμετέχοντα/ουσα.

Το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Πανεπιστημίου Πατρών στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει, προσφέρει έκπτωση επί των τελών συμμετοχής σε ειδικές κατηγορίες εκπαιδευομένων όπως προπτυχιακούς/μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως ανέργους, κλπ.

  1. Συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής
  2. Καταβάλετε το ποσό πληρωμής
  3. Μετά την κατάθεσή σας παρακαλώ στείλτε ηλεκτρονικά στο e-mail: kedivim@upatras.gr

α) Αντίγραφο ή φωτογραφία της απόδειξης της κατάθεσης

β) Σε περίπτωση που θέλετε να εγγραφείτε επωφελούμενοι την εκπτωτική πολιτική, παρακαλούμε αποστείλετε και το αντίστοιχο αποδεικτικό έγγραφο.

Οι εγγραφές είναι ανοικτές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.