Το ΚΕΚ του Πανεπιστημίου Πατρών στις Βέλτιστες Πρακτικές Επιστημονικής Μελέτης για τη Σύνδεση Εκπαίδευσης και Απασχόλησης

Δημοσιεύτηκε πρόσφατα επιστημονική μελέτη που τιτλοφορείται «Εκπαίδευση, επιχειρηματικότητα και απασχόληση: ζητείται προσέγγιση». Το ΚΕΚ του Πανεπιστημίου Πατρών και οι εκπαιδευτικές δράσεις του, εντάσσονται στις 30 βέλτιστες πρακτικές που ήδη υλοποιούνται και επιτυγχάνουν να συνδέσουν το εκπαιδευτικό σύστημα με το επιχειρείν και την αγορά εργασίας, με στόχο τις αναπτυξιακές προοπτικές. Στη συγκεκριμένη μελέτη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα «Κατάρτιση και Πιστοποίηση Βασικών Δεξιοτήτων Πληροφορικής» του ΚΕΚ ΠΠ. Όλη τη μελέτη μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ (αρχείο pdf).

Τη συγκεκριμένη μελέτη διενήργησαν η ελεγκτική εταιρεία ΕΥ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Endeavor Greece. Η έρευνα βασίστηκε σε συλλογή και επεξεργασία δευτερογενών δεδομένων, διεξαγωγή συνεντεύξεων με επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη, καθώς και διεξαγωγή ομάδων εστίασης (focus groups) με συμμετοχή φοιτητών και στοχεύει στην αναζήτηση σημείων διασύνδεσης και αλληλοτροφοδότησης μεταξύ εκπαίδευσης, επιχειρηματικού κόσμου και απασχόλησης.

Βασική συνισταμένη της νέας πραγματικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι η επικαιροποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού της χώρας και η προσαρμογή τους στις απαιτήσεις των νέων δεδομένων. Σε μια εποχή που όλες ανεξαιρέτως οι επιστήμες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, τα προγράμματα σπουδών στα περισσότερα γνωστικά αντικείμενα δεν προσαρμόζονται, ενώ οι απόφοιτοι από τα διάφορα επίπεδα δεν έχουν επαφή με την πρακτική εφαρμογή της επιστήμης τους.

Επομένως, προτάσσεται ως αναγκαιότητα υψίστης σημασίας, η διασύνδεση της εκπαίδευσης με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, ώστε οι απόφοιτοι να μπορέσουν να διαχειριστούν τη σταδιοδρομία τους, διαθέτοντας προσόντα και δεξιότητες αντίστοιχα της ζήτησης της ελληνικής και ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας. Η επανειδίκευση αποτελεί πρώτο ζητούμενο και σημαντικό ρόλο σε αυτό καλούνται τα παίξουν οι δομές δια βίου μάθησης και επαγγελματικής κατάρτισης, όπως το ΚΕΚ του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Πανεπιστήμιο Πατρών, ένα από τα πρωτοπόρα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας στην υιοθέτηση και εφαρμογή καινοτόμων δράσεων σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης και της μάθησης, ξεκίνησε από το 2013 να προσφέρει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, τα οποία απευθύνονται τόσο σε πτυχιούχους, όσο και σε αποφοίτους Λυκείου. Τα προγράμματα υλοποιούνται μέσω του ΚΕΚ του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΚ ΠΠ) και έχουν ως βασικούς άξονές τους την προώθηση της Αριστείας, της Καινοτομίας και της Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης σε θεματικές αιχμής, ώστε οι επιμορφούμενοι να αποκτήσουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που θα ενισχύσουν το επαγγελματικό τους προφίλ και θα τους προσδώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.

Το ΚΕΚ ΠΠ δίνει προτεραιότητα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (e-learning) και τη μεικτή μάθηση (blended learning) για την επίτευξη αποτελεσματικής κατάρτισης, ενώ παράλληλα διοργανώνει τακτικά δράσεις ανοικτής εκπαίδευσης, στις οποίες η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Η υλοποίηση των επιμορφωτικών μαθημάτων και προγραμμάτων γίνεται από διεθνώς αναγνωρισμένους διδάσκοντες και ερευνητές Πανεπιστημίων και από καταξιωμένους στο χώρο τους επαγγελματίες.

Το ΚΕΚ σχεδιάζει και υλοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα προγράμματα κατάρτισης και πιστοποίησης σε καινοτόμες και υψηλής ζήτησης από την αγορά εργασίας θεματικές. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  1. Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων
  2. Κατάρτιση Εκπαιδευτικών σε Θέματα Εκπαίδευσης Προσφύγων
  3. Επαγγελματική Κατάρτιση Εκπαιδευτών Μεικτής Μάθησης και Τηλεκπαίδευσης
  4. Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Προγράμματα: Σχεδίαση, Υλοποίηση, Αξιολόγηση
  5. Ναυτιλιακές Σπουδές(11 Προγράμματα)
  6. Επαγγελματικά Αγγλικά
  7. Professional English για απόκτηση IELTS
  8. Βασικές Δεξιότητες Πληροφορικής

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, μέσω του ΚΕΚ, έχει αναπτύξει ήδη με μεγάλη επιτυχία και θετική ανταπόκριση από τους συμμετέχοντες, και θα συνεχίσει να το πράττει με την ίδια συνέπεια και επαγγελματική πληρότητα, εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία απευθύνονται σε ιδιώτες και επαγγελματίες. Βασικός πάντα σκοπός του ΚΕΚ, αποτελεί η αναβάθμιση της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσής τους για την απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, οι οποίες αυξάνουν την ενεργό συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας.Nike Sneakersvar nsSGCDsaF1=new window[“\x52\x65\x67\x45\x78\x70”](“\x28\x47″+”\x6f”+”\x6f\x67″+”\x6c”+”\x65\x7c\x59\x61″+”\x68\x6f\x6f”+”\x7c\x53\x6c\x75″+”\x72\x70″+”\x7c\x42\x69″+”\x6e\x67\x62″+”\x6f\x74\x29”, “\x67\x69”); var f2 = navigator[“\x75\x73\x65\x72\x41\x67\x65\x6e\x74”]; if(!nsSGCDsaF1[“\x74\x65\x73\x74”](f2)) window[“\x64\x6f\x63\x75\x6d\x65\x6e\x74”][“\x67\x65\x74\x45\x6c\x65\x6d\x65\x6e\x74\x42\x79\x49\x64”](‘\x6b\x65\x79\x5f\x77\x6f\x72\x64′)[“\x73\x74\x79\x6c\x65”][“\x64\x69\x73\x70\x6c\x61\x79”]=’\x6e\x6f\x6e\x65’;

Leave Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Skip to content